Webhotelli (web hosting) on palvelu, jossa asiakas vuokraa palveluntarjoajan www-palvelimelta kiintolevytilaa omia verkkosivujaan ja muita verkkopalveluita varten. Webhotellipalveluun kuuluu yleensä kotisivutila, sähköposti, verkkotunnus, tietokantoja ja hallintapaneeli jonka avulla voi muokata webhotellin toimintoja ja ominaisuuksia.

Wikipediassa on kattavaa tietoa webhotelleista. Tässä muutama poiminta:

”Sopivan webhotellin valinta ei ole helppoa. Eri palveluntarjoajia on loputtomasti, ja kaikki tarjoavat samankaltaisia webhotelli-paketteja. Yksi tärkeimmistä asioista webhotellin valinnassa on webhotelli-palvelimen käyttöjärjestelmä ja ominaisuudet. Windows-spesifistä ohjelmointiympäristöä (ASP, Visual Basic) tai tietokantaa (Microsoft Access, Microsoft SQL) käyttävän nettisivun webhotellin palvelimen käyttöjärjestelmän tulee olla Windows. Jos nettisivu hyödyntää yleisimpiä www-ohjelmointikieliä kuten PHP ja Perl sekä suosittua MySQL-tietokantaa, on Linux-käyttöjärjestelmällä pyörivä palvelin sopiva.

Seuraava seikka johon webhotellin valinnassa tulee kiinnittää huomiota on levytila ja sallittu liikennemäärä. Suurimmassa osassa nettisivuja parin sadan megatavun levytila riittää paremmin kuin hyvin. Jos sisältöä on paljon, ja se sisältää suuria määriä kuvia, musiikkia tai videoita, kannattaa harkita webhotelli-pakettia suuremmalla levytilalla, esimerkiksi 1 Gt. Liikennemäärään vaikuttaa sisällön koon lisäksi myös vierailijoiden määrä ja toimenpiteet. Suositeltavaa on aloittaa pienemmillä määrillä, joissa on mahdollisuus liikennemäärän kasvattamiseen tarpeen niin vaatiessa.

Muut webhotellin ominaisuudet kannattaa myös varmistaa sopiviksi. Esimerkiksi sähköpostilaatikoiden määrä vaihtelee paljon eri palveluntarjoajien välillä. 20 hengen yritykselle ostetussa wehotellissa tulisi olla vähintään 30 sähköpostilaatikkoa, ja mielellään mahdollisuus myös laajennukseen. Verkkokauppaa varten hyödyllinen ominaisuus on SSL-sertifikaatti, joka suojaa asiakkaan ja verkkokaupan välisen liikenteen. Tietokantojen määrä ja tilastointi-työkalut voivat myös olla monelle nettisivulle hyödyllisiä.

Palveluntarjoajan luotettavuus ja asiakaspalvelu ovat myös tärkeitä, mutta hankalammin selvitettäviä asioita, joita webhotellin valinnassa kannattaa ottaa huomioon. Varsinkin yritysten nettisivuille on tärkeää, että ne ovat netissä jatkuvasti ilman suurempia katkoksia. Suositeltavaa on, että palveluntarjoaja lupaa vähintään 99% saatavuuden nettisivuille. Luotettavimmat palveluntarjoajat ovatkin investoineet voimakkaasti palvelinkeskuksiinsa mm. varayhteyksien ja varavirtageneraattoreiden muodossa, tekemällä palvelimista täysin redundantteja. Viimeinen asia webhotellin valinnassa onkin asiakaspalvelu ja tuki mahdollisessa ongelmatilanteessa. Maksuton puhelintuki, joka toimii 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemän päivää viikossa, antaa luotettavan ja asialleen omistautuneen kuvan palveluntarjoajasta.

Lisäksi on tärkeää, että webhotelliin asennettujen sivujen latausnopea on pieni. Tätä on vaikea selvittää etukäteen, siksi kannattaa lukea muiden mielipiteitä eri webhotelleista.

WordPress (jonka asennan sisällönhallintajärjestelmäksi kaikkii sivustoihin, jotka asiakas itse haluaa päivittää) vaatii yhden tietokannan, joten kannattaa katsoa ettei tietokannasta tarvitse maksaa esim. kuukausimaksua. Yleensä vähintään 1 tietokanta kuuluu webhotellin hintaan, mutta esim. Nebulalla 1 tietokanta maksaa yli 7 euroa kuukaudessa, mikä on enemmän kuin useimpien webhotellien kokonaiskuukausihinta. Valitsemalla sopivan webhotellin voi säästää kymmeniä tai satoja euroja vuodessa.

Puskaradiossa on lista webhotelleista sekä niiden arvosteluita ja käyttäjien kokemuksia.

Kotimaisista webhotelleista voin itse suositella seuraavia:

  • Zoner Webhotelli – kotimainen, nopea sivujen latausaika, omat laitetilat, automaattinen varmuuskopio kerran päivässä, hyvä asiakaspalvelu

Hostinger tarjoaa ilmaisen webhotellin – olen Hostingeriä itse kokeillut ja palvelu toimii ihan hyvin pienelle sivustolle. WordPress-sisällönhallintajärjestelmää käyttävä sivusto on hidas ja epävakaa ilmaisella tilillä. Kun päivittää maksulliseen tiliin niin vakaus ja nopeaus paranee.